Storitev Srečajmo se je v prvi vrsti namenjena uporabi na namiznih ali prenosnih računalnikih, uporabnost na mobilnih telefonih v brskalnikih pa je lahko omejena. Priporočamo namestitev brezplačne aplikacije Jitsi Meet, ki je na voljo v Trgovini Play in App Store. V kolikor si aplikacije ne morete ali ne želite naložiti, svetujemo uporabo celozaslonskega načina ter brskalnika Google Chrome.

Pred sestankom

Za aplikacijo “Srečajmo se” uporabljamo odprtokodno spletno platformo Jitsi Meet. Za uporabo potrebujete prenosni ali namizni računalnik s kamero in mikrofonom, uporabite pa lahko tudi pametni telefon ali tablični računalnik. Namizni računalniki običajno kamere in mikrofona nimajo vgrajenega, zato potrebujete dodatno opremo. Za uporabo na pametnem telefonu ali tablici priporočamo, da si predhodno namestite aplikacijo Jitsi Meet, ki je na voljo v Apple Store in Google Play, ali uporabo celozaslonskega načina v brskalniku. Priporočamo uporabo brskalnikov, kot so Mozila Firefox, Google Chrome ali Microsoft Edge.

Na platformo se prijavite na dan in uro, na katerega smo dogovorjeni. Odvisno od sestanka, boste morali na pridružitev počakati v čakalnici (“lobby”) ali vnesti geslo, kar vam bomo sporočili vnaprej.

Preden se boste lahko pridružili sestanku, vas bo brskalnik prosil za dovoljenje za uporabo mikrofona in kamere. Pomembno je, da to omogočite, saj sta mikrofon in kamera nujna za uspešno izvedbo klica. Kliknite na “Allow” ali “Dovoli”.

Med sestankom

Med sestankom so na spodnjem delu ekrana tri ikone. S prvo ikono vključite ali izključite svoj mikrofon, z drugo zapustite pogovor, s tretjo pa vključite ali izključite kamero. V sestankih, kjer sodeluje več ljudi, svetujemo, da imate mikrofon ves čas (razen, ko želite govori) mikrofon izključen. To je še posebej pomembno, če med sestankom govorite z drugimi ljudmi ali se nahajate v hrupnem okolju. V kolikor imate slabo povezavo, vam svetujemo izklop tudi kamere, s čimer boste poskrbeli za zanesljivejše delovanje.

V spodnjem levem kotu so naslednje tri ikone. S klikom na prvo ikono lahko delite svoj zaslon z ostalimi udeleženci, z drugo lahko dvigate roko, s tretjo pa se vam prikaže klepet z udeleženci. Dvigovanje roke je uporabno predvsem za ostale udeležence srečanja. Dvig roke bo prikazan kot obvestilo ostalim udeležencem ter bo prikazan tudi ob imenu udeleženca na desni strani ekrana, kjer so prikazani vsi udeleženci v klicu. S ponovnim klikom na ikono roke, le-to spustite in modra ikona ob vašem imenu izgine.

Za lažjo komunikacijo je priporočeno, da se imenujete s prepoznavnim imenom. Če tega niste storili že pred začetkom sestanka, lahko to storite s klikom na svojo sliko na desni strani ekrana.

V klepetu lahko vsi udeleženci pišete sporočila. Ko bo v klepetu novo sporočilo, se ob ikoni za klepet pojavi številka v modrem krogu, s čimer lažje zaznate pojav novih sporočil.

V spodnjem desnem komu je ikona s tremi pikicami. S klikom na ikono se prikažejo različne funkcije, ki jih lahko uporabljate:

  • S klikom na svoje ime spremenite svoje ime.
  • “Manage video quality” oziroma “Upravljaj kvaliteto videa” omogoča spreminjanje kvalitete videa. V kolikor imate slabšo povezavo, vam priporočamo, da to vrednost ustrezno zmanjšate. 
  • “View full screen” oziroma “Poglej na celem zaslonu” omogoča celozaslonski način (priporočeno na pametnih telefonih in tabličnih računalnikih). 
  • S klikom na “Blur my background” oziroma “Zabriši moje ozadje” lahko zameglite svoje ozadje.
  • S klikom na “Settings” oziroma “Nastavitve” odprete nastavitve, kjer lahko spreminjate številne druge funkcije. 
  • “View shortcuts” oziroma “Prikaži bližnjice” prikaže funkcije do funkcij s pomočjo tipkovnice:
      • M – izklopi ali vklopi mikrofon
      • V – vklopi ali izklopi kamero
      • A – spremeni nastavitve videa
      • C – zapre ali odpre klepet
      • D – vklopi deljenje zaslona
      • R – dvigne ali spusti roko
      • S – razširi pogled na cel zaslon
      • W – spreminja med načinom prikaza udeležencev
      • ? – prikaže bližnjice na tipkovnici
      • Preslednica – dokler jo držimo, lahko govorimo (imamo vključen mikrofon)
      • T – pokaže čas vseh govornikov
      • 0 – preklopi na našo kamero
      • 1-9 – preklopi pogled na uporabnika s to zaporedno številko

Razen v primeru snemanja sestanka po predhodnem pogovoru vaših podatkov ne shranjuje na Agencija Oranža ne platforma Jitsi Meet, temveč se podatki izbrišejo takoj, ko zadnja oseba zapusti pogovor.